onsdag 14 januari 2009

Lön för mödan


Individuell lön har de flesta på arbetsmarknaden idag. När den infördes på kommunal sektor, och förmodligen även på den privata, upplevde nog många att det var oerhört svårt att förklara varför Britta fick en annan lön än Kalle när de var lika i allt såsom ålder, erfarenhet och utbildning, men kanske inte i resultat.
Den skillnaden klarade chefen inte av att förklara på ett godtagbart sätt. Det har resulterat i det idag egentligen inte finns några individuella löner som beror på det egna resultatet.
Om man på den tiden hade haft tillgång till Investors in People skulle det ha underlättat betydligt.
IiP är kanske, om inte den sista pusselbiten, så i alla fall en mycket väsentlig sådan, som jag ser det.
Att få vara med och ta fram dina egna mål, att veta vilket stöd du kan får för att uppnå dem och dessutom vara med och ta fram de utvecklingsinsatser som du behöver för att klara arbetet, ger dig och din chef helt andra förutsättningar. Då blir det lätt(are) för dig att förstå och för arbetsgivaren att i medarbetar- och lönesamtal förklara lönen (egentligen löneökningen), som ju ska sättas i förhållande till det uppnådda resultatet. Förutsättninge är förstås att det finns en lönepolitik som är väl känd och som tillämpas, men det är den om man arbetar med Investors in People.

Investors in People standard kräver att man gör det man säger att man ska göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar